item1
Sukha
logobillede
et godt rum
 

yoga og ayurveda

Selvrealisering og -heling er idag ord, som bliver brugt i flæng, under forskellige definitioner og i mange sammenhænge. Det er også to ord, der i sin tid var årsagen til, at jeg startede med at gå til yoga om jeg vil være ved det eller ej. Men hvad er sammenhængen mellem disse efterhånden lettere populistisk ord i vesten og de gamle indiske traditioner indenfor yoga og ayurveda?

Den indiske videnskab i yoga og ayurveda har gennem de sidste 20 år gjort et stort indtog i vesten. Millioner af mennesker verden over går til yogaklasser og nye yogaskoler popper op på alle gadehjørner. Hvad er det vi køber os til? og er yoga virkelig noget, der kan købes?

For mig er yoga et redskab til selvrealisering, et redskab med flere tusinde års erfaringsbaseret videnskab på bagen - det at bevæge sig fra et kropslig og egobundet verdensbillede mod en forståelse af universets storhed. Dermed ikke sagt at der ikke kan være andre redskaber på vejen mod selvrealisering - blot at yoga fra mit perspektiv er holistisk og veldefineret redskab, som bunder i mere end yogastillinger og smukke kropsbilleder.

For at skabe bevidsthed om selvrealisering på individuel basis må vi indse, at det første skridt er at blive bevidst om vores vaner og ændring af disse vaner det andet. Samtidig bevidstliggøre at det ikke er muligt at haste denne proces. Ændringerne kommer, når vi er klar og de kommer af sig selv til den tid og er altså ikke et mål, som vi kan sætte og efterfølgende nå. Yoga er vejen ikke resultatet.

Som søster til yogaen har vi ayurveda. Videnskaben i selvheling som forsøger at lette os fra sygdomme i krop og sind. Ayurveda som selvhelingsredskab drejer sig om at genopbygge helheden i vores indre med grundlag i en rask krop og sind.

Yoga og ayurveda er integreret dele i den vediske tradition. Udfra den vediske tradition er universet 'en selv' og at nøglen til forståelse af kosmisk viden ligger i vores eget sind og hjerte. Som vediske displiner arbejder yoga og ayurveda sammen for at øge deres fordele på alle niveauer.

Et kombineret studie af yoga og ayurveda er af stor betydning for at forstå hver disiplin og grundlaget for at kunne se tingene i et større perspektiv. Genopbygning af helhed og balance mellem krop, sind og ånd er, hvad jeg søger både på individuel basis såvel i som relationen til mine omgivelser. Det er præcis det som for mig er selvrealisering og heling. Ikke noget vi kan købe eller få passivt gennem andre - men noget dybt inde i os selv, som vi under korrekt vejledning og regelmæssig praksis kan lære at tappe ind i.

linkhome