item1
Sukha
logobillede
et godt rum
 

abhyasa, regelmæssig praksis

Min mama har prøvet at lære mig regelmæssighed, så længe jeg kan huske. Jeg forstod ikke rigtig meningen med hendes utallige opfordringer om regelmæssighed. Gennem teenageårerne fik ordet ’regelmæssig’ en negativ ordlyd i mine ører, blot fordi jeg da absolut ikke skulle følge min mors velmenende ord. Uden at forholde mig til den reelle betydning af termet og hvad det evt. kunne bringe med sig.

År senere gjorde yogaen sit indtog. Sammen med den fysiske praksis på yogamåtten kom termet ’regelmæssig’ igen på banen. Denne gang i form af regelmæssig praksis på yogamåtten, men termet stopper da absolut ikke der. Patanjali har i yoga sutra 1.13 defineret regelmæssig praksis. Nedenfor eksempler på hvorledes hans sætning kan fortolkes:

TVK Desikachar: ’Practice is basically the correct effort required towards, reach and maintain the state of yoga’

I de efterfølgende noter udspecificerer Desikachar vigtigheden af at en regelmæssig praksis videreformidles fra en kompetent lærer, som er bekendt med elevens personlige og sociale behov.

Swami Hariharananda Aranya: ’Exertion to acquire a tranquil state of mind (Sthiti) devoid of fluctuations is called practice’

Noterne til denne oversættelse inkluderer energi og engagement som del af praksisen. Jo større energi og engagement der ligger bag indsatsen desto hurtigere vil en regelmæssig praksis blive etableret.
Det højeste stadie af mental ro (Prasanta-vahita). Stadiet hvor sindet er blottet for al udsving.

Frans Moors: ’Practice is the sustained effort to remain there, in this place (or direction) of mental stability’

Moors noter ligger vægt på at regelmæssige praksis er fundamentet for at bevæge sig mod indre stabilitet (sthiti). Indre stabilitet sættes samtidig lig komplet harmoni, perfekt fokus af sindet (nirodha).

Måske behovet for regelmæssig praksis ikke gør sig gældende i alle henseender eller for alle mennesker. Jeg vil lade ordene stå med de fortolkninger der er eksemplificeret ovenfor, men min påstand er, at de fleste allerede har oplevet, at regelmæssighed, hvor kedeligt det end kan lyde, kan have stor betydning for den mentale ro. Derudover kan jeg endnu en gang konstatere, at mama’s ord med oprindelse i den jyske muld, ikke er så dumme endda!

linkhome