item1
item6
 

ashtanga yoga

Da jeg i sin tid startede med at gå til yoga var der egentlig ikke de store overvejelser bag. En veninde fortalte en aften om astanga yoga og hvordan man var sikret både flad mave og ro i sindet, hvis man bare lavede astanga yogaens specifikke sekvens af stillinger. Det er nu 7-8 år siden. Maven er stadig lidt kabset, men sindet noget mere i ro. Hvem skulle have troet at en enkel kommentar ville få så stor betydning for min videre færd.

Efter at have fulgt en astangalærer rundt i hele byen for måneder, kiggede hun en dag på mig og sagde: 'det er på tide du skal finde det sted du vil starte din daglige yogapraksis.' Prøvede forskellige steder af, men var solgt, da jeg kom ind af døren på Vesterbrogade. Hørte, hvordan døren lukkede tungt bag mig og hvordan jeg gik direkte ind i et andet univers. Et univers hvor jeg fra starten kunne være den jeg var. Bag den dør var der ikke noget 'burde' eller 'jag'. Tiden virkede altid til at forsvinde bag den dør.

Idag bliver jeg ofte stillet spørgsmål om hvad yoga egentlig er og finder cirka ligeså ofte mig selv give et tekstbogssvar eller lidt løst svar, for sandheden er at yoga er rigtig mange ting. Jeg vil derfor gerne dele et kort interview med manden bag astanga yoga sekvensen, Pattabhi Jois. I interviewet blev han stillet spørgsmålet: 'Is yoga a spiritual or physical practice?' Hvorpå han svarede: 'Both, keep practice practice practice and it will come!'

Astanga yoga i vesten er nok stadig mest kendt som Pattabhi Jois' sekvens af stillinger, hvor man langsomt flyder fra stilling til stilling i takt med åndedrættet. Pattabhi Jois videregav dog meget mere end denne smukke sekvens, han skabte også opmærksomhed om yogafilosofien med referencepunkt i Patanjalis yoga sutra, når han talte om astanga yoga. Astanga yoga, otte-grenet yoga, grenene er defineret som:

  • Yama - etik til omgivelserne
  • Niyama - etik til sig selv
  • Asana - fysiske stillinger
  • Pranayama - åndedrætsteknik
  • Pratyahara - sansekontrol
  • Dharana - koncentration
  • Dhyana - meditation
  • Samadhi - fuldstændig bevidsthed

I det tidligere nævnte interview taler Pattabhi Jois ligeledes om at der kun er to metoder: en udvendig og en indvendig. Den udvendige metode indeholde de fire første af astanga yogaens grene og guidning fra en lærer er muligt, mens den indvendige indeholder de fire sidste af astanga yogaens grene og guidning fra en lærer er ikke længere muligt, da det som sagt er en indvendig proces.

Yoga er ikke kun det, der foregår på yogamåtten hver morgen, men foregår hele tiden i den måde, hvorpå vi relaterer til vores omgivelser såvel som os selv, hvis man følger filosofien bag yoga. Hvilket helt sikkert kom som en kæmpe overraskelse for mig, der jo bare var gået uforstående ind til min første yogatime som en blond naiv jyde uden at have sat mig ind i hvilke filosofiske overbevisninger der lå bag - heldig det ikke var en skrækkelig sekt!

Link til det omtalte interview: Pattabhi Jois about Yoga Chitta Vritti Nirodha